Znate, ono što je stvarno važno jeste da su ljudi oko Vas sretni i zdravi.
Sve je ostalo poput kapi kiše na pijesku...
PAUL WALKER (1973.-2013.)

Zakonske i etičke odredbe o medicinskim sestrama 2. – Obrazovanje

svibnja 31, 2018

Zakonske i etičke odredbe o medicinskim sestrama 2. – Obrazovanje
Obrazovanje i cjeloživotno obrazovanje te rad na standardima i primjeni znanja stalna je obveza medicinskih sestara. Pored obrazovanja i prijenos znanja i vještina je važna zadaća u profesiji sestrinstva. Polazeći od važnosti medicinske sestre u zdravstvenom sustavu i životu pacijenta obrazovanje je conditio sine qua non u profesiji.
Važnost obrazovanja
Medicinske sestre pružaju zdravstvenu/sestrinsku njegu. Ona je javna djelatnost i uključuje primjenu specifičnih znanja i vještina temeljenih na znanstvenim spoznajama iz područja sestrinstva, prirodnih, medicinskih i humanističkih znanosti. Medicinske sestre stječu naobrazbu uspješnim završetkom strukovnog obrazovanja za zanimanje medicinska sestra. Viša razina obrazovanja medicinskih sestara stječe se završetkom preddiplomskog stručnog ili sveučilišnog studija sestrinstva za medicinske sestre, i/ili diplomskog sveučilišnog studija sestrinstva. Dodatno usavršavanje medicinskih sestara provodi se u slučaju kada opseg i složenost poslova i očekivanih rezultata zahtijevaju dodatnu edukaciju, odnosno specijalizaciju iz određenoga područja zdravstvene zaštite. Medicinske sestre imaju pravo i obvezu stručnog usavršavanja stalnim obnavljanjem stečenih znanja i usvajanjem novih znanja i vještina, u skladu s najnovijim dostignućima i saznanjima iz područja sestrinstva. Trajno stručno usavršavanje provodi se sudjelovanjem na stručnim seminarima, tečajevima i stručnim skupovima.
Standard obrazovanja medicinskih sestara
Medicinska sestra u vezi standarda obrazovanja primjenjuje znanja i vještine iz područja zdravstvene skrbi, osnovnih predmeta struke i društvene skupine predmeta u razumijevanju fizioloških funkcija i ponašanja zdravih i bolesnih pojedinaca kao i odnosa između zdravstvenog stanja pojedinca i njegovog fizičkog i društvenog okruženja. Dodatno, medicinska sestra primjenjuje načela sestrinske etike – etičkog kodeksa medicinskih sestara, deklaracije o ljudskim pravima i pravima bolesnika, osigurava povjerljivost i sigurnost pisanih i usmenih informacija dobivenih obavljanjem profesionalnih dužnosti.
Primjenjujući važeće propise u obavljanju profesionalne dužnosti, medicinska sestra sudjeluje u planiranju, pripremanju i provođenju osnovne zdravstvene/sestrinske njege u skladu sa standardiziranim postupcima i samovrednovanjem rada. Također, sudjeluje u planiranju, pripremanju i provođenju i/ili u izvođenju medicinsko-tehničkih zahvata zdravih i bolesnih pojedinaca svih životnih dobi. Svoju proaktivnost ističe poticanjem i/ili pomaganju bolesniku u zadovoljavanju osnovnih životnih aktivnosti poštujući njegovo ljudsko dostojanstvo i kulturološke različitosti. Sudjeluje u unapređenju i osiguravanju kakvoće postupaka zdravstvene/sestrinske njege, vodi zdravstvenu dokumentaciju i dokumentaciju zdravstvene/sestrinske njege, izvješćuje članove zdravstvenog tima poštujući tajnost podataka itd.  Zakon „na leđa“ medicinskoj sestri „stavlja“ i druge obveze poput prepoznavanja životno ugroženog pojedinca i primjenjuje hitne medicinske postupke sukladno kompetencijama.
Profesionalna odgovornost
Medicinska sestra, temeljem Zakona, sudjeluje u zdravstvenom odgoju pojedinca, obitelji i zajednice svih životnih dobi s ciljem promicanja zdravlja i zdravog načina života, primjenjuje postupke očuvanja zdravlja i zdravog okoliša te skrb za osobnu sigurnost, sigurnost pojedinca i zajednice, primjenjuje pravila zaštite na radu i rada na siguran način itd.
Medicinska sestra razvija samostalnost i samoinicijativnost u radu u okviru profesionalne odgovornosti, sudjeluje u radu zdravstvenoga i/ili multidisciplinarnoga tima u okviru profesionalne odgovornosti, razvija odgovornosti za cjeloživotno učenje, profesionalni razvoj i unapređenje kompetencija u skladu s potrebama tržišta rada.
Informacijsko-komunikacijska kompetencija
Medicinska sestra primjenjuje vještine komuniciranja s članovima tima za zdravstvenu/sestrinsku njegu i ostalim osobljem te s pacijentom, njegovom obitelji i zajednicom. Također sudjeluje u izobrazbi učenika i stručnom usavršavanju zdravstvenog osoblja, te koristi suvremenu informacijsko-komunikacijsku tehnologiju u pisanom, govornom i elektroničkom obliku.
Izvor:
https://www.zakon.hr/z/407/Zakon-o-sestrinstvu

Pokreće Blogger.