Znate, ono što je stvarno važno jeste da su ljudi oko Vas sretni i zdravi.
Sve je ostalo poput kapi kiše na pijesku...
PAUL WALKER (1973.-2013.)

Zakonske i etičke odredbe o medicinskim sestrama 1. – Dužnosti i kompetencije

svibnja 29, 2018

Zakonske i etičke odredbe o medicinskim sestrama 1. – Dužnosti i kompetencije
Dan sestrinstva u Republici Hrvatskoj ove godine ponovno je potaknuo pitanje prava, odgovornosti pa i etičkih načela kada je u pitanju sestrinstvo. Ove godine Međunarodni dan sestrinstva obilježen je brojnim javno-zdravstvenim aktivnostima, predavanjima, radionicama, svečanom akademijom, ali i prosvjednom povorkom s ciljem poboljšanja uvjeta rada, vrednovanja obrazovanja i dignitet profesije. To su glavni razlozi zbog kojih je našu zemlju napustilo do prosinca 2017-te godine 900 medicinskih sestara. Različitim pristupom i zajedništvom pokazali smo koliko volimo svoju profesiju.
Zakon o sestrinstvu
Koliko je sestrinstvo važno i plemenito u svakom društvu potvrđuje i Zakon o sestrinstvu a sjajan pokazatelj je definicija svrhe sestrinske djelatnosti... „zaštita zdravlja pojedinca, obitelji i cjelokupnog pučanstva“.
Pored svrhe, Zakonom se uređuju sadržaj i način djelovanja, standard obrazovanja, uvjeti za obavljanje djelatnosti, dužnosti i kompetencije, kontrola kvalitete i stručni nadzor nad radom medicinskih sestara u Republici Hrvatskoj. Zakon propisuje da su medicinske sestre  zdravstveni radnici i njihova je djelatnost sastavni dio zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. Kao što se vidi Zakon jako naglašava važnost medicinskih sestara ističući „od interesa za RH“. Djelatnost medicinskih sestara obuhvaća sve postupke, znanja i vještine zdravstvene njege. Medicinska sestra u provođenju svoje djelatnosti dužna je primjenjivati svoje najbolje stručno znanje, poštujući načela prava pacijenata, etička i stručna načela koja su u funkciji zaštite zdravlja stanovništva i svakog pacijenta osobno. Medicinske sestre svoju djelatnost provode na svim razinama zdravstvene zaštite.
Dužnosti i kompetencije medicinskih sestara
Složenost, važnost i rad medicinskih sestra definiran je, prije svega, Zakonom o sestrinstvu kroz dužnosti medicinske sestre. Zakon obvezuje na primjenu svih dostupnih znanja iz područja sestrinstva, temeljenog na dostatnom razumijevanje strukture, fizioloških funkcija i ponašanja zdravih i bolesnih osoba, kao i odnosa između zdravstvenog stanja čovjeka te njegovog fizičkog i društvenog okruženja. Također, traži primjena metoda rješavanja problema u provođenju zdravstvene njege koje zahtijevaju vještinu analitičkog kritičkog pristupa, kao i postupanje po utvrđenim pravilima i protokolima za provođenje postupaka u zdravstvenoj njezi. Medicinske sestre sudjeluju u praktičnoj izobrazbi zdravstvenog osoblja, a traži se od njih primjenjivanje, provođenje i evidentiranje od liječnika ordinirane lokalne, peroralne i parenteralne terapije. Zakon je propisano pravovremeno izvješćivanje liječnika u slučaju nastupa komplikacija primijenjene terapije, provedba postupaka iz područja zaštite zdravlja i prevencije bolesti, vođenje sestrinske dokumentacije kojom se evidentiraju svi provedeni postupci tijekom 24 sata, pravovremeno izvješćivanje liječnika o stanju bolesnika, posebice o promjeni zdravstvenog stanja i dr.
Medicinska sestra - anđeo s ključem zdravlja zajednice
Kako je bolesnik u središtu i zakonskih i stvarnih obveza medicinskih sestara propisano je poštivanje prava bolesnika, djelovanje u interesu bolesnika, etičkog kodeksa medicinskih sestara, vjerskih načela pacijenta, suradnja sa svim članovima zdravstvenog tima, čuvanje ugleda ustanove (poslodavca), ekonomično i učinkovito korištenje pribora i opreme.
Zakon o sestrinstvu propisuje još niz drugih odredbi kojim se regulira ova profesija. Uvažavajući zakonski okvir, prava, obveze i kompetencije, iz cijelog zakonskog okvira, može se iščitati misija medicinske sestre koja PRUŽAJU NJEGU, SUSEĆANJE, ČESTO I UTJEHU I TO BEZ RECEPTA.
Izvor:
https://www.zakon.hr/z/407/Zakon-o-sestrinstvu

Pokreće Blogger.