Znate, ono što je stvarno važno jeste da su ljudi oko Vas sretni i zdravi.
Sve je ostalo poput kapi kiše na pijesku...
PAUL WALKER (1973.-2013.)

ZABRANJENO KUKANJE 2. – Pouzdajmo se u vlastite sposobnosti

kolovoza 03, 2018


ZABRANJENO KUKANJE 2. – Pouzdajmo se u vlastite sposobnosti
Nismo zaboravili ime Salva Nolèa. On je razlog ovog našeg susreta. Dakle, „Nema kukanja“. Idemo dalje. „Iz iskustva se uči“. Svi smo učenici života i svakoga nam dana iskustvo daje pouke. Život je učitelj koji nam daje znakove po kojima učimo. Stoga uvijek nastojmo prihvaćati pozitivnu stranu stvari. Tražimo rješenje. Jer kukanje će nas uvesti u začarani krug tame. Zapravo, kukanje je poput paukove mreže koju iz dana u dan pletemo kako bismo se na posljetku doveli u opasnost da budemo njezini zarobljenici. Ne rađamo se sklonima kukanju, nego takvim postajemo, možda i oponašajući osobe koje su utjecale na nas ili nas odgajale. Moguće je izabrati promjenu, no ako se samo ima hrabrosti mijenjati navike.
Lider, vođa ne kuka
Želimo li upravljati svojim životom, moramo staviti pod nadzor svoje navike. Naš život, naime, ne oblikuje ono što tu i tamo čitamo, već ono što činimo svakoga dana. Zbog toga naš novi početak mora biti: STOP KUKANJU. Nema kukanja, ima više stručnih i emocionalnih kompetencija. To je posebno važno u radnom okruženju. Zato jedno od stožernih načela dobrog vodstva glasi: „Misliti pozitivno je dužnost“ jer pozitivan vođa, šef… privlači druge k sebi i postaje uzorom kojeg treba slijediti.
Vođa, šef, voditelj…u svojoj skupini ne smije širiti negativne misli, sumnje ili strahove. Štoviše, te izvore negativnosti mora uklanjati iz radne sredine kako bi tim ili skupina bio sve snažniji i motiviraniji za postizanje ciljeva. Biti vođa nije lako i upravo zbog toga onaj tko to jeste mora posjedovati velike kompetencije, kako stručne tako i emocionalne.
Način kako razmišljamo!
„Sve ovisi o načinu na koji razmišljamo. Sve što mislimo postaje našom stvarnošću jer kako razmišljamo tako i reagiramo.  Ako vjerujemo da su neke stvari moguće, s tim ćemo u skladu i reagirati te ćemo ih učiniti mogućim. No ako razmišljamo drukčije, vidjet ćemo samo zapreke i bit ćemo nemotivirani.
Razlika između uspješnih osoba i onih koji postižu negativne rezultate  u životu jest način na koji se suočavaju s onim što se događa  tj. nepredviđenim događajima. Da bi, s tim u vezi, bili uspješni nužna je usredotočenost koja teži k tome da stvara tvoju stvarnost.
Mentalni stav
Ključni je čimbenik uspjeha mentalni stav, tj. način na koji gledamo na stvari, kut koji koristimo kako bi uhvatili nijanse i prigode te usmjerili potencijale koje imamo prema cilju. Želimo li imati uspjeh i biti dobre vođe, moramo prigrliti taj mentalni stav. Dobra je vijest ta da se taj stav može usvojiti kao i svaka druga sposobnost.
Razvijanje vlastitih najboljih sposobnosti
Više je načina da razvijemo vlastite najbolje sposobnosti. Postoji instrument koji polazi od Želje kako bi se donijela Odluka koja pak aktivira Disciplinu, a ova pomaže Predanosti.
Želja – Najprije se moraš oduševiti za ono što činiš. To će pokrenuti želju da stekneš potrebne sposobnosti. Ako je tvoja želja da ih stekneš dovoljno snažna, ništa te neće moći zaustaviti. Ako imamo dovoljno snažano „zašto“, moći ćemo podnijeti bilo koje „kako“.
Odluka – Danas moraš donijeti odluku da ćeš učiniti sve što je potrebno za stjecanje tih sposobnosti, neovisno o tome koliko to zahtjevno i teško moglo biti. Takve odluke oblikuju našu sudbinu. „Što je nešto teže, tim više po tome rastemo“.
Disciplina – Moramo uložiti volju i disciplinu kako bi organizirali i posvetili sebe i vrijeme koje je potrebno da se razviju te sposobnosti, dok god ih ne steknemo. Stjecanje sposobnosti (skills) zahtijeva trud i težak rad. Jasna pravila koja proizlaze iz jasnih vrijednosti te iz ciljeva koji su u skladu s identitetom. „Prilagođavanje najzahtijevnijemu učenju omogućuje nam napredovanje prema izvrsnosti“.
Predanost – Moramo imati predanost i odlučnost da ćemo ustrajati bez obzira na bilo kakav potez, zapreku, osjećaj nelagode ili straha koji bi mogli doživjeti. Pobjeđuje onaj tko ima hrabrostte ne dopuste da ga njegove slabosti poraze. „Ravne ceste nikada nisu stvarale prave vozače“.
Izgradimo indeks produktivnosti
Budimo učinkoviti i djelotvorni. Učinkovitost je ono što nam omogućuje da dosegnemo zadane ciljeve. Djelotvornost pak označava način na koji su postignuti ti ciljevi  i na koji su korišteni raspoloživi resursi (vrijeme, ljudski potencijali, novac…). Indeks produktivnosti pokazuje odnos između postignutih rezultata i potrošenih resursa (logističkih, instrumentalnih, ljudskih…). Vrlo smo učinkoviti i vrlo djelotvorni kada postignemo maksimum potrošivši minimum. „Učinkovitost+djelotvornost=kvaliteta“. Kvaliteta znači način na koji je postupak izveden.
Nikome ne dopustimo da nam ukradu SAN
Nitko nije tako očajan kao onaj tko želi biti netko drugi ili nešto drugačiji od onoga što doista jest. Biti ono što jesmo znači osloboditi se okorjelosti koje su se nakupile u nutrini i imati svijest o vlastitoj prisutnosti. Spustimo se u svoju nutrinu i neka poteče sve što se u njoj nalazi. Budimo autentični. To znači ostati vjeran vlastitom biću. Da bi to postigli uvijek slušajmo svoj nutarnji glas. Najgore što se može dogoditi jest osjećati se „robom tuđih želja“.  Zapamtimo: budimo vjerni svome nutarnjem glasu i samo ćeš tako imati mogućnost ostvariti samoga sebe. Nikome ne dopustite da vam ukradu san. Kada smo oduševljeni uspjehom druge osobe, znači da smo na putu da i mi postignemo uspjeh. Mjera uspjeha u životu nije stečeni novac ili materijalne stvari. 
Mjera uspjeha je KOLIČINA RADOSTI koju uspijevamo doživjeti.
Lit:
Salvo Nolè: Nema kukanja- Promjeni nabolje svoj život i život drugih, Verbum, Split, 2018.

Pokreće Blogger.