Znate, ono što je stvarno važno jeste da su ljudi oko Vas sretni i zdravi.
Sve je ostalo poput kapi kiše na pijesku...
PAUL WALKER (1973.-2013.)

Učinkovita/efikasna komunikacija u zdravstvu 8. – Generacija X.

kolovoza 26, 2019


Učinkovita/efikasna komunikacija u zdravstvu 8. – Generacija X.



Raspravu o komunikaciji i generacijskim razlikama nastavit ćemo s Generacijom X.

Generacija X

Okruženje koje je "Generacije X"  iskusila tijekom godina njihovog formiranja bilo je prepuno nesigurnosti. Prekid u mnogim tradicionalnim sigurnosnim izvorima koje su uživali prethodne generacije pomogao je u stvaranju generacije neovisnih rješavača problema. Povećanje razvoda; rasprostranjenost AIDS-a, bandi i pobačaja; te raskrinkavanje korumpiranih vladinih dužnosnika i politika stvorilo je nestabilno društveno okruženje u kojem su pojedinci koji se mogli ispuniti izazove, prepoznati i odgovoriti na prilike i postati zadovoljni sa raznolikošću, nadmašeni. Generacija X cijeni autonomiju u svom radu, donošenje odluka i životne izbore, ali u isto vrijeme cijeni tim i timski rad. Iako se mogu činiti da se kreću prebrzo i da su neosjetljivi jer su odrasli u društvu temeljenom na tehnologiji, oni su sposobni za žestoku posvećenost zadacima koje cijene. Dopustite tim pojedincima da budu visoko uključeni u donošenje odluka o zdravstvenoj skrbi - bilo da se radi o pružateljima ili primateljima.

Milenijalci

To je najraznovrsnija i globalno razmišljajuća generacija radne snage, u velikoj mjeri zahvaljujući tehnologiji koja pruža nesmetan pristup globalnim problemima i događajima. Mnogi dolaze  iz ili su bliski sa ''netradicionalnim'' obiteljima i svjedočili su nenadmašnom nasilju unutar granica npr. SAD-a.  Njihovo zadovoljstvo s tehnologijom i raznolikošću su karakteristična obilježja. Oni cijene uključenje, timski trud, i kolektivno djelovanje, i oni su prilično prilagodljivi brzoj promjeni. Budući da su usredotočeni na kohezivnost i kolegijalnu/vršnjačku orijentaciju, oni cijene neposrednu povratnu informaciju. Takve aktivnosti kao što su "skupovi" - povremeni i sastanci na kraju smjene koji omogućuju timu da ''ostane informiran, osvrne se na svoj rad,  izradi planove i brzo napreduje  – funkcioniraju naročito dobro sa ovom skupinom komunikatora.

Domovinska generacija

Granica između Milenijalaca i Domovinske generacije je nejasna počevši sa izborom godina za prijelaz iz jednog u drugi. Utjecaji na ove pojedince uključuju kaskadu pojava unutar naših granica počevši od 11. rujna, kao i kontinuirano rastuću tehnologiju. Godina 2008, s "recesijom i izborom prvog crnog predsjednika nacije" najavljena je kao iskonska godina u razvoju ove skupine ne baš u radnoj dobi, ali joj se brzo približavajući. U skladu s tradicionalistima, ova generacijska skupina odrasta u vrijeme financijske i političke nesigurnosti u zemlji i svijetu. Oni vjerojatno neće uzeti blagostanje zdravo za gotovo. Oni su zadovoljni multitaskingom (sposobnost istodobnog obavljanja više poslova ili zadataka), raznolikošću i tehnologijom kao nitko prije njih. Od domovinske generacije se očekuje da slijede fakultetsko obrazovanje kao stvar nužnosti pošto se jaz između onih koji su financijski jaki i onih koji nisu, nastavlja širiti. Ostaje da se vidi kako će se oni povezati sa radnim mjestom ili u ulozi primatelja zdravstvene skrbi, ali mi možemo očekivati ​​artikulirane, motivirane, tehnološki pametne pojedince koji postaju punoljetni u bliskoj budućnosti.

Izvor:

B. Cherry, S. R. Jacob: Contemporary Nursing – Issues, Trends nad Management, Elsevier, 2014.

A. M. Sallee: Effective Communication and Conflict Resolution, in: B. Cherry, S. R. Jacob: Contemporary Nursing – Issues, Trends nad Management, Elsevier, 2014.

D. Booher: Gender banders: gender negation communication style differences, 2012.

J. Newburn: Generational communications styles, 2009.

American Nurses Association: Principles for nursing documentation, Silver Spring, MD, 2010.


Pokreće Blogger.